Wat je moet weten..

Update 8 November 2017: Nieuw ontdekt model:

Het komt zelden voor maar toch is er zeer recent weer een nieuw model gevonden door een Belgische medeverzamelaar en hebben we de eer deze te mogen plaatsten op de site. Zeer bijzonder exemplaar van een putjesbal.In de catalogus meer foto's van deze bal.

Update 7 April 2017: Op de site zijn momenteel weer een aantal verschillende uitvoeringen van diverse modellen geplaatst waaronder een volledig roze getornde bal, een andere uitvoering van een handbeschilderde Joyeux Noël bal uit de vroegste periode en een uiterst zeldzame piek met 3  zonnen. Helaas heeft deze piek de tand des tijd niet geheel doorstaan maar hij is toch de moeite waard om te plaatsen.

 

Update Oktober 2016: de oudste?

Vandaag aan de collectie een zeer bijzondere bal, uit het begin van de productie van de Ajeko ballen in de Schelle, kunnen toevoegen. Een bijzonder exemplaar omdat het gemalen glas op de bal gesmolten is en niet geplakt zoals bij de iets latere exemplaren het geval was. Tevens zitten er nog sporen op zitten van de oude decoratie welke in  W vorm was aangebracht met een gele kleurstof. Te dateren rond 1938. Verder  volgt er nog een bijzondere uitvoering van de "standaard´ grote olijf en is er nog een andere uitvoering van het rode hart met Cupido geplaatst

Update 5 Juli 2016: Upgrade

Aan de catalogus op de site zijn weer enkele items toegevoegd. Ronde ballen in bijzondere uitvoeringen waaronder in bruin glas:"oorlogsballen?", diverse verschillende uitvoeringen van al bekende piekmodellen en een zeer zeldzame grote Ananas in een andere kleurstelling dan de eerste en nog veel meer. De variatie van de totale productie blijft mij telkens weer verbazen en verrassen. Check en ontdek! 

Update 4 April 2016: "onbekend"?

Aan de collectie zijn weer enkele zeer bijzondere en zeldzame items toegevoegd Dit maal gaat het om een 4,5 cm grote bal met 1 putje met bobbel in het midden Van dergelijke ballen is 1 exemplaar bekend en die heeft 5 soortgelijke putjes.... kunnen we spreken van de voorloper van de welbekende putjes ballen? Hiernaast  zijn er ook 2 zeer mooie tafereelballen toegevoegd waarvan er 1  mogelijk uit de vroegste periode (Schelle) afkomstig  is gezien de vorm van de bal en de amateuristische beschildering. Fijne aanwinst!

 

Update 3 Januari 2016

Wederom een aantal zeldzame exemplaren mogen toevoegen aan de collectie waaronder een bolvaasje in het rood, een zeldzame Iglo met sneeuwpopje (dank aan Jan) en een Fuschia hart met Engel.

 

Update 17 December: "Juweeltje"

En wederom blijkt dat nog lang niet alles wat er in de fabriek in De Schelle en Hemiksem geproduceerd is bekend is.  Een zeer bijzonder en tot op heden onbekend model piek welke gemaakt is van de "getrapte"piek, voorzien van een zon en met gegroefde bovenkant en dat alles in een gouden uitvoering. Wederom een primeur van een nieuw ontdekte uitvoering. Wat een juweel.

 

Update 13 December 2015 : Primeur! 

Na al die jaren word er zo af en toe nog een erg bijzondere vondst gedaan waaruit maar weer blijkt wat een ruim assortiment Alfred en consorten hebben nagelaten. Ditmaal betreft het een nieuwe variatie op de kleine putjesballen. Waar we het model met 3x3 putjes al kenden heeft dit model 2 x3 putjes en daar tussen in 2 putjes. Hij is geplaatst naast de 031 dus kijk en vergelijk. Vooralsnog is deze niet gecatalogiseerd en kunnen we van een nieuw model spreken.....wat zou er nog meer rond  zwerven waar we het bestaan nog niet van weten?

Update 17 November 2015 : "wonderbaarlijk"

Zo vind je in geen maanden iets bijzonders en zo heb je dankzij een paar fanatieke medeverzamelaars een aantal hele bijzondere aanvullingen op de collectie! Nieuw geplaatst : zeer zeldzame 1e exemplaren heldere gesuikerde ronde ballen in verschillende maten, waarvan 1 in druppelvorm, en een als klap op de vuurpijl gesuikerde Paprika!  Alle ballen zijn met grote zekerheid afkomstig zijn van de 1e fabriek in de Schelle waar de kerstballenproductie nog in de kinderschoenen stond. Tevens eindelijk  na jaren zoeken aan de collectie de ronde tol met 1 ring  kunnen toevoegen (saturnbal). Met dank!

Tevens aangezien de collectie nooit compleet is heb ik een pagina toegevoegd met items welk ik nog graag zou willen toevoegen aan de collectie. Heeft u 1 van de modellen dubbel of wilt u hem kwijt door verkoop of ruil? Laat het me weten en dan komen we daar vast wel uit.

 

Update 15 Oktober 2015: "schokkende ontdekking"?

Zou het dan toch mogelijk kunnen zijn dat er uit de stal van Alfred niet alleen kerstballen met een glazen oogje de deur zijn uitgegaan? Zouden dit dan de voorlopers kunnen zijn waarvan de oogjes kwijt raakte waarop Alfred besloot om glazen ophangoogjes te smelten aan de ballen? In ieder geval is het bijna onmiskenbaar dat de laatst toegevoegde set ballen (zie helemaal onderaan de catalogus) welke afkomstig zijn uit een lot waar ook Ajeko ballen zoals we ze kennen in zaten erg veel vergelijkingen hebben met de "reguliere"Ajeko ballen. Herkomst (België), dikte en soort glas, gebruikte verf en kleuren, zelfde afsnijdingsrand, grillige vorm van de 2 ovalen, gebruikte patronen van beschildering, originele doosjes (helaas zonder deksel en zonder Ajeko stempel)  etc. maken het toch zeer aannemelijk  dat het om Ajeko zou kunnen gaan...... kijk, vergelijk en oordeel  zelf....

 

Update 4 Oktober 2015: Vandaag eindelijk weer een extreem zeldzaam exemplaar mogen toevoegen, het betreft een mooie 7 cm grote "Ananas" in superstaat. (dank aan Pol)Tevens is er ook een close up van een  grote tafereelbal met een boom en vogelhuisje geplaatst.

 

Update18 September 2015: een zeer bijzondere aanvulling kunnen doen in de vorm van een met tafereel beschilderde 7 cm grote bal. Het betreft de bal met de handgeschilderde afbeelding van een kerststal. Dat er nog maar veel van dit soort unieke exemplaren mogen volgen

Update 23 Juli 2015: Deze week weer enkele bijzondere en zeldzame items toegevoegd. Het betreft 3 keer een 21 cm grote Ajeko Heksenbal in 3 verschillend kleuren: Goud, Groen, Oranjeachtig.  

Zoals altijd zijn er meerdere verhalen gaande over de heksenballen dit is voor mij de meest aannemelijke:

 300 jaar geleden was de glasbal al bekend. Men noemde deze grote spiegelende ballen “heksenbal” en deze werd opgehangen aan een lamp of voor het raam in huis om het 'boze oog' te weren. Gewone spiegels waren niet goed genoeg om dit kwaad uit huis te houden, want die spiegelde maar aan een kant. Men geloofde dat heksen geen spiegelbeeld hadden en door deze zilveren ballen op te hangen kon men er snel achter komen of er zich een heks in huis bevond.  Tot rond 1950-1960 bestond dit bijgeloof nog. Er word ook gezegd dat de bol kwade krachten zou absorberen. Maar ... wie het weet mag het zeggen.

 In de negentiende eeuw werd het mogelijk lichte glazen bollen te blazen en hing men de ballen in de kerstboom waardoor de grote zware "heksenballen" langzaam maar zeker  terrein verloor. Unieke zeldzame exemplaren met een mooi verhaal dus!

 

Update  9 April 2015: een aantal (compilatie) foto's zijn in verband met nieuwe aanwas vernieuwd of toegevoegd en tevens is nu 100% zeker dat de Contrabas ook in meerdere lengtes gemaakt is evenals de viool. Tot recent werd er aangenomen dat er een lange of geen steel was maar gezien een recente ontdekking zijn  er nu diverse maten te zien in de online catalogus. Tevens zijn er meer foto's van de diverse pieken waaronder een grote geheel gekleurde geplaatst. Veel kijk plezier!

 

 Update  5 April 2015: wederom bijzonder item kunnen toevoegen(dank aan Jan). Dit betreft een zeldzame bal uit de begin jaren van de kerstballen productie van Ajeko uit de eerste fabriek in de Schelle (1939-1942) . Buiten de onregelmatige vorm heeft dit exemplaar ook een langere hals dan normaal. Zoekt en zij zult vinden ;)

Er is al veel onderzocht, de meeste type ballen zijn bekend en de meningen zijn ondertussen  gegeven. Deze website is bedoelt als online catalogus met alle tot op dit moment bekende modellen en variaties van de welbekende Ajeko kerstbal. (UPDATE 24-12-14 nieuw model online! Wie ontdekt hem?) 

Diverse verzamelaars uit Nederland en België wilden graag een update van de huidige gedateerde benoemingen en codes en een compleet duidelijk overzicht van alle bekende Ajeko kerstbal modellen en hun variaties.

Dit word ook het uitgangspunt van deze site! Door de opgedane kennis en contacten onder de verzamelaars zal het mooie uitdaging zijn de door ons zeer gewaardeerde Ajeko kerstballen opnieuw te catalogiseren tot een zo ver mogelijke gecompleteerde catalogus die voor een ieder beschikbaar moet zijn. De geschiedenis van de  Ajeko kerstversiering al beschreven en een zeer uitgebreide biografie van Alfred Jecelin is te lezen op de site http://www.ajeko.org/doku/nl/start welke in beheer is van de heer Hugo Smet. De losse eindjes zullen misschien in de loop der tijd nog vastgeknoopt kunnen worden maar bovenal staat de schoonheid van de Ajeko kerstbal hier in het middelpunt.

Suggesties of ideeën  zijn  zeer welkom even als foto's van collecties of andere bijzondere Ajeko items. Voor contact mail even naar aveenendaal@home.nl

De foto's uit de privé collecties mogen niet gebruikt worden voor commerciële doeleinden.  Voor privé gebruik mogen alle afbeeldingen en informatie welk op deze site gepubliceerd  worden gebruikt.